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To 

The Principal Chief Commissioners/ Chief Commissioners/Principal Commissioners of 

Central Excise (All) 

     The Principal Chief Commissioners/ Chief Commissioners/ Principal Commissioners of 

Central Excise & Service Tax (All) 

 

Madam/ Sir, 

Sub: Classification of ‘Saree’ under CETA, 1985-reg. 

           Representations have been received from the members of the trade requesting 

clarification regarding classification of „Saree‟. The issue raised in these representations is 

whether the goods described as „Saree‟ which has undergone further processing such as 

embroidery, stitching of lace and tikki etc. and stitched with two or more kinds of fabrics is 

classifiable as „Saree‟ under Chapter 54 or as made-ups under Chapter 63 of the Central 

Excise Tariff Act, 1985. 

2.         The issue has been examined. As per Rule (1) of General Rules of Interpretation of 

the Schedule, “The titles of Sections, Chapters and Sub-Chapters are provided for ease of 

reference only; for legal purposes, classification shall be determined according to terms of 

the headings and any relative Section or Chapter Notes…”. Further, as per Rule 3(a) of the 

said Rule, “The heading which provides the most specific description shall be preferred to 

headings providing a more general description….”. 

3.     „Saree‟ has been specifically classified under Chapter 50, 52 and 54 of the Central 

Excise Tariff Act, 1985 depending upon the material of the fabrics. Further, even after 

stitching, embroidery work and fixing of falls etc., a „saree‟ remains fabrics only as no new 

item emerges having distinct name, character and use. Stitching of two or more different 

kinds of fabrics also does not take away its classification from heading 50, 52 or 54 as in that 

case, by virtue of Section note 2(A) of Section XI, such „saree‟ will be classifiable under the 



heading as if consisting wholly of that one textile material which predominates by weight 

over any other single textile material. In case no one textile material predominates by weight, 

„saree‟ is to be classified as if consisting wholly of that one textile material which is covered 

by the heading which occurs last in numerical order among those which equally merit 

consideration. 

4.       Chapter 63 covers „Other made up textile articles; sets; worn clothing and worn textile 

articles; rags‟ which is a more general description. „Saree‟ is not specifically classified in this 

chapter and therefore application of Rule 3(a) [refer para 2] would take out „Saree‟ outside 

the ambit of chapter 63. 

5.      In view of above, it is clarified that „Saree‟ which has undergone further processing 

such as embroidery, stitching of lace and tikki etc. and stitched with two or more kinds of 

fabrics will be classifiable as „Saree‟ under Chapter 50, 52 and 54 of the Central Excise Tariff 

Act, 1985 depending upon the material of the fabrics, and not as made-ups under Chapter 63 

of the said Act. Each case may be decided on the basis of facts of the case and where further 

processing of „Saree‟ does not change the essential characteristics of the fabric as that of 

„Saree‟, it should continue to be classified as „Saree‟. 

6.     Difficulty faced, if any, in implementing the circular should be brought to the notice of 

the Board. Hindi version will follow.    

 

 

 

(ROHAN) 

Under Secretary to the Govt. of India 
 


